Když si tě kafe zavolá, tak jdeš

Život se nemá odžít, ani žít. Ten se má prožít. A pěkně naplno. Tak jsem k němu přistupoval už když jsem s batohem jezdil po světě. Něco jsem tam ve světě objevil a přivezl si to domů do Čech. 

Nějaká ta vnitřní pohoda, svoboda. Maňána, řekli byste. Dělat si věci po svém. Ale kvalitně. Abyste z toho měli radost. Vy i lidi, pro který to děláte. 

Když už jsem kariéru zahodil, a trochu se usadil, bylo potřeba najít co dál. Tehdy jsme se ženou otevřeli kaváru Barmeo. Pro její název, jsme si dojeli až do Španělska.

Jak jsem postupně pronikal do světa kávy, přestaly mi stačit naučený fráze dodavatelů a hledal jsem, jak kávě víc porozumět. Čím víc jsem o kávě věděl, tím víc mě přitahovalo kompletně vše okolo. Od pěstování, pražení až po prodej výběrové kávy.

Koupil jsem si malou stolní pražičku a zkoušel. Postupně jsem začal dodávat do kavárny výhradně já. Jenže do pražičky se vešlo asi jen kilo kávy a přestávalo to pokrývat poptávku. Hodně rychle mi došlo, že je třeba se vyvinout a pořídil jsem si kvalitní nabombenej stroj Giesen W6A v plynu. Samozřejmě všechny nalezený postupy sem musel upravit a znova vyladit.

A to byla ta chvíle, kdy si mě kafe zavolalo.

Vybudovala se pražírna HOPE Roastery, kde už od roku 1017 pražím a ochutnávám kafe. A protože já jsem vždycky seděl na vícero židlích najednou a nikdy mi nepřestalo v krvi kolovat dobrodružství, v roce 2022 vznikl nový projekt.

Hopeadventure

„Projekt, který spojuje všechno co miluju. Výborný kafe, kamarády, dobrodružství, adrenalin, přírodu. Od teď to teprve bude jízda!“

Honzis

Rádi si dáte kávu na místech, kde byste to nečekali? Třeba na vrcholku kopce s výhledem na západ slunce, nebo po parádní flow v prašanu? 

Tímhle projektem chceme propojit lidi, kteří nesedí doma na zadku a vytvořit unikátní přátelskou komunitu, jejímž středem je pražírna Hope.

Sledujte nás a klidně se přidejte!

Pražení zrn

Zrna pražíme pečlivě a pomalu s důrazem pro unikátnost každé kávy. Každá káva má svůj jedinečný profil chuti a vůně, který je potřeba pražením zachovat a vyzdvihnout. Proto si vždycky pražení zkoušíme na menším vzorku, aby výsledek byl perfektní.

V tomhle je pražení kávy fakt náročné, ale taky díky tomu má svoje kouzlo. Je to nikdy nekončící proces objevování. I proto nepražíme obrovské objemy, ale upřednostňujeme kvalitu před kvantitou. Některé kávy máme třeba jenom pytel!

V pražírně vám kávu rádi připravíme. A když narazíte na Honzise, provede vás celým procesem pražením a vysvětlí, jak to dělá. On je náš hlavní pražič! Mašina je vidět hezky od vchodu, tak si naši krásku můžete okouknout s vynikající kávou ve svém hrnku.

Udržitelnost

Starej se o zemi a země se postará o tebe. – přísloví Aboriginců

Aby se nám tady dobře žilo, musíme se se chovat k zemi slušně. Jak v osobním živote, tak v provozu pražírny se snažím o udržitelnost. Tak třeba pytlíky na kávu jsou z recyklovaného materiálu a dají se znovu recyklovat. I přestože je to dražší varianta, stojí mi za to. 

I přestože k nám káva pluje přes oceán, pořád věřím že můžu pozitivně ovlivnit finální dopad. Vybrat si seriózní partnery, kteří kávu pěstují v souladu se svojí zemí a používají šetrné metody zpracování. Záleží nám na původu kávy a kvalitě kávových zrn, stejně jako na kvalitě života pěstitelů.

Ani vodou neplýtváme. Víme jak je voda cenná a jak je pro finální kávu kvalita vody klíčová. Chováme se k ní s úctou.

Vítáme všechny se svým hrnkem. Rádi vám kávu připravíme do vašeho, aby jste si ji mohli vychutnat tak, jak ji máte opravdu rádi a zároveň jsme společnými silami přispěli špetkou naší planetě.

pojďme si dát spolu dobrý kafe a pokecat

Velké nám. 219, 386 01 Strakonice